Matematika hét - 2009. március 2-6.

A matematika munkaközösség szervezésében idén először kerül sor a matematikai szakhétre, melyen különböző érdekes, színes, matematikai témájú programokkal várjuk az érdeklődő diákokat. A programok helyszíne a földszinti Konorót terem, illetve szükség és igény esetén a mellette levő Széchenyi terem.

Logigrafika és Sudoku – játékos matematikai fejtörők

Március 2., hétfő 14.30 - Bohner Géza - Miklós Zoltán

A program keretében a kezdők megismerhetik a két, Japánból származó és már Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő matematika rejtvénytípust, a haladók pedig különféle érdekességekkel, nehezebb feladványokkal, illetve ezekben előforduló problémamegoldási szituációkkal találkozhatnak.

A Penrose-csempézés

Március 3., kedd 14.30 - Magyar Zsolt

Sir Roger Penrose fedezte fel azt a lélegzetelállítóan érdekes, két alakzattal történő lefedését a síknak, melyet a program keretében a résztvevők megismerhetnek. Szó esik majd a Penrose-csempézés tulajdonságairól, történetéről, a hozzá kapcsolódó érdekességekről, és természetesen lehetőség nyílik arra is, hogy kirakósjátékszerűen magát a csempézést is kipróbálhassa mindenki. A csempékkel való játékra nemcsak a bevezető előadás után, hanem másnap délután is lesz lehetőség.

Matek 7-i matekverseny

Március 4., szerda 13.30 - Kovács Péter - Bernát Péter

Az indulóknak egy 15 kérdéses feleletválasztós tesztet kell kitölteniük 60 percben. A verseny két kategóriában zajlik majd: kicsik (7-9. évfolyam) és nagyok (10-12. évfolyam) külön-külön vehetnek részt rajta, külön feladatsorral.

De van benne rendszer?

Március 5., csütörtök 14.30 - Juhász Péter

Feladatok a matematika különböző területeiről, amiket mégis összeköt valami a háttérben. Ha érdekel, hogy mi ez a valami, és hajlandó vagy a helyszínen aktívan gondolkodni, akkor gyere el!

Fajátékok és ördöglakatok matematikája

Március 6., péntek 15.00 - Gál Péter

A program részeként egy kb. 45 perces bevezető előadásra kerül sor olyan érdekes témákat érintve mint tangramok, kombinatorikus és térbeli összerakók, sorozatos mozgatáson alapuló játékok, ördöglakatok, majd kötetlen játékra nyílik lehetőség ördöglakatokkal és egyéb szórakoztató, a témához kapcsolódó játékokkal.